Tabere pentru copii la Castelul Bánffy
Unul dintre obiectivele principale ale activităților noastre de protecție a monumentelor este implicarea copiilor și adolescenților în diversele programe culturale desfășurate la Castelul Bánffy din Bonțida. Începând din 2008, organizăm programe permanente pentru copii, iar din 2022 am început să organizăm și tabere tematice pentru aceștia. Pe de o parte, taberele oferă posibilitatea de a încerca activități noi și creative, iar pe de altă parte, le prezintă copiilor, prin mijloace ludice, istoria castelului și îi apropie de conceptul de patrimoniu natural și cultural. Atelierele creative sunt conduse de profesioniști. Pe lângă diversele programe, spațiile interioare și exterioare ale castelului oferă un mediu unic și special pentru desfășurarea activităților. Curtea castelului și terenul de joacă din lemn sunt locații permanente pentru jocuri în pauzele dintre ateliere.
În ultima zi a taberelor, părinții și rudele sunt invitați la castel, unde pot admira împreună lucrările și scurtmetrajele create de copii.
Tabăra din 2022, numită „Castelul sub lupă”, a avut ca scop descoperirea întâlnirii inedite dintre patrimoniul construit și cel natural. Sub îndrumarea experților de la NECC (Nature Education Community Center) și Asociația Milvus, copiii au putut să cunoască și să exploreze fauna și flora din grădina castelului, să participe la observarea păsărilor și să încerce arme istorice. În timpul taberei, sub îndrumarea editorului-regizor Péter Lepedus-Siskó, copiii au realizat un film despre patrimoniul natural din jurul castelului, pe care îl puteți viziona aici.
Tabăra din 2023, numită „Poteca de povești a Castelului Bánffy”, s-a axat pe multiculturalism, astfel încât copiii români și maghiari să lege prietenii prin joacă și creație comună.
Programul zilnic s-a bazat pe activități care consolidează abilitățile copiilor, printre care menționăm călăritul, creația de povești vizuale cu desene și animație stop motion, lecții de dans renascentist, tir cu arcul și scrimă, care i-au ajutat pe copii să-și aprofundeze cunoștințele despre trecutul castelului și să dea viață poveștii acestuia pe baza propriei imaginații. Sesiunile au fost susținute de profesioniștii de la NECC (Nature Education Community Center), Societatea Virtus Transylvanica, Studio de Animație Beanbag, precum și de Johanna Bertóti și Cristina Labo.
Animațiile stop motion realizate în timpul taberei pot fi vizionate aici.