Transylvania Trust

Nagyító alatt az örökség – gyerektábor a bonchidai Bánffy-kastélyban – beszámoló 2024

Idén a nyári szünetet a „Nagyító alatt az örökség” elnevezésű gyerektáborral indítottuk. A június 24-28 között zajlott táborban a gyerekek az épített és természeti örökség fogalmaival ismerkedhettek meg kreatív műhelyek, gyalogos túrák, kirándulások, szabadtéri játékok és egyéb STEAM szemléletű tevékenységek során.

Hétfő délelőtt a gyerekek a Beanbag Animációs Stúdió munkatársai segítségével néhány másodperces animációkat készítettek, stop motion technikával.

Ebéd után pedig a NECC (Nature Education Community Center) munkatársaival ellátogattak a kastély műemlék parkja mögötti erdő szélére, útközben az ott élő növényeket és bograkat vizsgálva.

Kedden egy kis agytornával indították a napot, a Simplex csapata ugyanis térbeli építőjátékok segítségével világított rá matematikai összefüggésekre. A nap második fele szintén kirándulással telt, a Szamos holtágát látogatták meg a gyerekek.

A tábor harmadik napját a kastély udvarán töltötték, ahol a Virtus Transsylvanica Társulat hagyományos fegyverbemutatót és lovas programot tartott. A bemutató után az íjakat, csatakereszteket a gyerekek is kipróbálhatták, sőt nyeregbe is pattanhattak. Végül pedig hagyományos népi hangszer, szárduda készítéssel zárták a napot.

Negyedik nap a kastély jelenének és múltjának megismerésén volt a hangsúly, ugyanis a gyerekek egy vezetett sétával egybekötött kincskeresésen vettek részt, majd a kastély parkjában fellelhető fák leveleiből készítettek gyűjteményt.

A tábor utolsó napját kirándulással töltöttük a Széki nádasban és a közelben lévő erdőben. Ebéd után visszatértek a kastélyba, ahol még egy rövid szabad játék után kiértékelték a tábort, mindenki elmesélte a kedvenc élményeit.

Az 5 napos tábor során a román és magyar gyerekek közösen fedezhették fel a történelmi környezetet, játszhattak, kikapcsolódhattak és nem utolsó sorban új ismereteket, készségeket sajátíthattak el.

Tekintsd meg összefoglaló videónkat:

Az esemény társtámogatója a Román Kulturális Alap (AFCN) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

“A projekt nem feltétlenül képviseli az AFCN álláspontját. Az AFCN nem felel a projekt tartalmáért, eredményeinek felhasználási módozataiért. Mindezekért teljes mértékben a támogatás kedvezményezettje felel.”

 

A program megvalósításában együttműködtünk a NECC (Nature Education Community Center) csapatával.