Transylvania Trust

A bonchidai Bánffy-kastély a romániai kommunista időszakban – könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

„Katasztrófa az erdélyi építészettörténetre nézve, szégyen a »róla gondoskodó« helyi szervek számára és folt az ország építészeinek és kultúrembereinek lelkiismeretén”. [Idézet Richard Lieblich építész 1958. júniusi jelentéséből.]

A Transilvania Trust Alapítvány 2024. október 24-én, csütörtökön, 18 órától kerekasztal-beszélgetést szervez „A bonchidai Bánffy-kastély a romániai kommunista időszakban” címmel Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában (Kossuth Lajos u. 14. sz.). Az esemény keretében bemutatásra kerül az azonos címmel megjelenő könyv, melynek szerzője dr. Ioana Rus-Cacovean művészettörténész, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója.

A beszélgetés kiindulópontja az a levéltári kutatás, amely a kolozsvári és szamosújvári Területi Tanácsok és a Műemlékvédelmi Igazgatóság között 1940-től 1986-ig folytatott bőséges levelezést vizsgálja, és amelynek segítségével nyomon követhető a kastély sorsa a 20. század második felében, egy olyan időszakban, amikor a romániai műemlékvédelmi szervek tehetetlenül szemlélték, ahogyan az államosított kastély haszonélvezői és a környékbeli lakosság rommá sorvasztja Erdély egyik legjelentősebb műemlékét.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Ioana Rus-Cacovean művészettörténész, a könyv szerzője, Virgil Pop építész, a Nyugat-erdélyi Műemlékvédelmi Bizottság titkára, valamint Fazekas Zsolt, a bonchidai református egyház lelkésze 1991-1996 között, moderátor Hegedüs Csilla, a kastély megmentését és helyreállítását felvállaló Transilvania Trust Alapítvány elnöke.

A beszélgetés román és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmács segítségével.

Az esemény végén állófogadásra kerül sor a Vallásszabadság Háza alagsorában.

Mindenkit szeretettel várunk, a részvétel ingyenes.

 

Támogató a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.