Transylvania Trust

Természeti, kulturális és épített örökség a nem formális oktatásban – digitális kiadvány

A Transylvania Trust Alapítvány a bonchidai Bánffy-kastély felújítását és revitalizációját vállalta fel a kétezres évek elején, és már a helyreállítási folyamat korai szakaszában olyan oktatási programokat valósítottunk meg a kastélyban, melyek az épített örökséget állították a nem formális tanulási folyamatok középpontjába. Ilyen az Épített örökség helyreállító szakképzés, melynek keretében hagyományos építőmesterségeket oktatunk diákoknak vagy az Örökség-nap, ahol a kisiskolások történelmet, hagyományőrzést tanulhatnak a kastély múltjának és jelenének felhasználásával.

A kulturális és a természeti örökség, mint a nonformális oktatás eszközei című projektünkben a természettudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek, a művészetek és a dizájn, valamint a matematika ötvözésén alapuló, interdiszciplináris szemléletű STEAM-oktatásban (Science, Technology, Engineering, Art&Craft, Math) jártas szakemberekkel, oktatókkal működtünk együtt. Arra törekedtünk, hogy eddigi tapasztalatainkat az új tendenciákkal ötvözve, hatékony tudásanyagot és eszközkészletet biztosítsunk azon pedagógusok, facilitátorok részére, akik az örökséget használni szeretnék / használni szokták a gyerekek képességeinek és készségeinek fejlesztése érdekében.

Elkészült egy pedagógiai eszköztár digitális kiadvány formájában, mely a projekt során megvalósított aktivitások tükrében kíván segítséget nyújtani a hétköznapi tantervi tevékenységet kiegészítő programok, Iskola Másként vagy Zöld Hetek megszervezéséhez, de a nyílt napok vagy tematikus nyári táborok tervezése idején is haszonnal forgathatják a téma iránt érdeklődők, pedagógusok.

A kiadvány itt érhető el.

Társtámogató a Román Kulturális Alap (AFCN) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

“A projekt nem feltétlenül képviseli az AFCN álláspontját. Az AFCN nem felel a projekt tartalmáért, eredményeinek felhasználási módozataiért. Mindezekért teljes mértékben a támogatás kedvezményezettje felel.”