Activități / Zilele Culturale Bonţidene – Ediţia a VIII-a 29-30 august 2009
Ansamblul istoric oferă un mediu prielnic pentru desfăşurarea activităţilor culturale. Centrul de specializare încurajează întrebuinţarea mediului istoric în cadrul programelor educaţionale şi culturale pentru familiarizarea publicului cu anturajul istoric – clădiri, peisaj, şi promovarea perceperii şi aprecierii calităţilor acestora. Castelul Bánffy este unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri din Transilvania, şi astfel o locaţie adecvată pentru activităţi culturale.
Zilele Culturale Bonţidene contribuie la influenţarea percepţiei publice privind valoarea mediului istoric şi rolul acestuia în societate, orientarea comunităţii locale şi a participanţilor spre cunoaşterea tradiţiilor, a patrimoniului cultural – condiţie de bază a păstrării nealterate a identităţii culturale. Prin programele sugerate, se ajunge la schimbarea percepţiei despre anumite etnii, cultura, tradiţiile acestora devenind cunoscută celorlalte etnii.
În cadrul Zilelor Culturale Bonţidene în castel se desfăşoară evenimente şi activităţi culturale pe durata sfârşitului de săptămână, evenimentul dovedindu-se tot mai populară de la prima ediţie din 2002. Evenimentul se adresează tuturor naţionalităţilor (la Bonţida trăiesc români, maghiari şi rromi în număr egal). Astfel, programul include muzica şi dansul acestor naţionalităţi, precum şi concerte, teatru şi programe speciale pentru copii.
Zilele Culturale oferă şi posibilitatea popularizării produselor artizanale locale şi a altor iniţiative şi implică publicul în munca atelierelor ce se desfăşoară la castel.
Numărul publicului a crescut de la an la an, in 2009 înregistrându-se în jur de 5000 de vizitatori.
În acest an s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Zilelor Culturale Bonţidene. În fiecare an încercăm să oferim un program cât mai variat care sa mulţumească cerinţele comunităţii locale, precum şi a vizitatorilor din alte regiuni a ţării şi din străinătate. Festivalul oferă programe pentru copii, tineri şi adulţi, astfel fiecare vârstă şi-a găsit „locul” în curtea castelului la sfârşitul săptămânii.
Expoziţii, demonstraţii hipice, larga diversitate a programelor pentru copii, concerte, dansuri renascentiste şi multe alte noutăţi au alcătuit seria programelor culturale oferite în acest an.
Festivalul a fost deschis prin dansul istoric al Ansambului Passeggio, urmat de discursul unor personalităţi politice. În cursul zilei, pe lângă programele interactive de cercetaşi (organizată în parteneriat cu Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România, Echipa de cercetaşi nr. 51. şi echipa de cercetaşi nr. 115.), jocuri pentru copii, expoziţii şi prezentări de carte, în acest an, cei interesaţi au avut ocazia de a participa la demonstraţii şi iniţiere în pictarea mobilierului ţărănesc, tehnici de cioplire a pietrei şi diferite activităţi meşteşugăreşti (organizată în parteneriat cu Fundaţia Téka din Gherla şi Asociaţia Portéka din Gheorgheni). Seara de sâmbătă a fost rezervată concertelor de muzică uşoară: Knock Out şi Transylmania, urmată de o proiecţie de film (organizată în parteneriat cu TIFF) Horaţiu Mălăele: Nunta mută.
Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, activităţile paralele au contribuit în mod deosebit la crearea unei atmosfere pe gustul tuturor. Devenită deja tradiţională, atracţia zilei este dansul păpuşilor uriaşe Henchida şi Bonchida, care este de fapt episodul căsătoriei din basmul popular al cărui personaj eponim poartă şi numele comunei. În cursul dimineţii teatrul de păpuşi şi spectacolul de iluzionism i-au entuziasmat pe cei mici, iar după-amiază cântece şi dansuri tradiţionale interpretate de ansambluri folclorice, programul şcolilor din Bonţida, Râscruci a atras atenţia spre scenă.
Spre sfârşitul festivalului a urmat programul cel mai popular concertul Ducu Bertzi spre bucuria publicului numeros adunat în jurul scenei.
Parteneriatul stă la baza realizării eficiente a programului cultural, fiindcă Fundaţia îşi planifica activităţile ca organizaţie de specialitate în protecţia patrimoniului construit împreună cu o autoritate locală: Primăria comunei Bonţida, iar programul festivalului este realizat în strânsă colaborare cu alte organizaţii non-guvernamentale de specialitate: Fundaţia Téka, Asociaţia Portéka, Uniuniea Cercetaşilor Maghiari din România, Asociaţia Transilvania Verde, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Afiş
Broşura cu programe RO
Broşura cu programe HU