Transylvania Trust

Patrimoniul sub lupă – tabăra pentru copii la Castelul Bánffy din Bonțida – raport din 2024

Anul acesta, am început vacanța de vară cu tabăra pentru copii intitulată „Patrimoniul sub lupă”. În tabără, desfășurată în perioada 24-28 iunie, copii au avut ocazia să exploreze conceptele de patrimoniu construit și natural prin ateliere creative, drumeții, excursii, jocuri în aer liber și alte activități orientate spre STEAM.

Luni dimineață, cu ajutorul personalului de la Beanbag Animation Studio, copiii au creat scurte animații folosind tehnica stop motion.

După prânz, împreună cu NECC (Nature Education Community Center), au vizitat marginea pădurii din spatele parcului al castelului, examinând plantele și insectele locale pe drum.

Marți a început cu câteva exerciții mentale, echipa Simplex folosind jocuri de construcție spațială pentru a evidenția relațiile matematice. După prânz copii au vizitat meandra Someșului.

A treia zi a taberei a fost petrecută în curtea castelului, unde Asociația Virtus Transsylvanica a organizat o demonstrație de arme tradiționale și un program de echitație. După demonstrație, copiii au putut încerca arcurile și crucile de luptă și chiar s-au urcat în șa. Ziua s-a încheiat cu confecționarea de instrumente populare tradiționale.

Accentul celei de-a patra zile a fost pus pe cunoașterea prezentului și trecutului castelului. Copiii au participat la o vânătoare de comori combinată cu un tur ghidat și apoi au creat o colecție din frunzele copacilor din parcul castelului.

Ultima zi a taberei a fost petrecută într-o excursie la stufărișul din Sic și în pădurea din apropiere. După prânz, toată lumea s-au întors la castel, unde, după o scurtă perioadă de joacă liberă, au evaluat tabăra, fiecare copil povestind despre experiențele sale preferate.

În timpul taberei de 5 zile, copiii români și maghiari au explorat împreună mediul istoric, s-au jucat, s-au relaxat și, cel mai important, au dobândit cunoștințe și abilități noi.

Aici puteți viziona filmulețul nostru despre tabără:

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Fondul Cultural Național din Ungaria (NKA).

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Programul este realizat în colaborare cu echipa NECC (Nature Education Community Center).