Raport de activitate pentru anul 2022
După încheierea anului 2021 și a strictelor măsuri de sănătate impuse, începând din acest an, ne-am reîntors la organizarea programelor și evenimentelor noastre orientate spre restaurarea Castelului Bánffy și conștientizarea importanței conservării patrimoniului, în formatul obișnuit, tradițional.
Lucrările intervenției de restaurare de anvergură care au început în 2019, vizând consolidarea structurală a clădirii principale a Castelului Bánffy din Bonțida, au fost finalizate în anul acesta. Clădirea principală are din nou ferestre după 70 de ani, iar pe fațada vestică, neogotică, tâmplăriile tradiționale din lemn cu sticlă sablată și vitraliile evocă splendoarea de acum 100 de ani a castelului.
În acest an, am organizat pentru prima dată o tabără de copii, cu tema explorării mediului înconjurător al castelului. În tabăra de 5 zile intitulată „Castelul sub lupă”, copiii au analizat plantele și animalele din parcul castelului cu ajutorul unor specialiști. Prin activitățile desfășurate, intenția noastră era de a contribui la formarea unor tineri responsabili față de mediul construit și natural, care înțeleg și simt legătura dintre mediu și om.
În luna august, am organizat din nou cursurile noastre de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, care se desfășoară deja de 21 de ani la castel. În decursul celor două săptămâni, participanții au învățat despre meserii tradiționale în construcții și s-au implicat activ în restaurarea castelului. Până acum, peste 3000 de persoane din 32 de țări ale lumii au participat la taberele noastre.
În primăvară și toamnă, am organizat două zile deschise. În cadrul programului din toamnă, pe lângă programele culturale pentru copii și adulți, am deschis și expoziția permanentă Experience Room, care prezintă viața de zi cu zi a unei familii nobiliare prin îmbinarea fotografiilor de arhivă ale castelului cu scurte animații. Expoziția interactivă a fost realizată în cadrul proiectului internațional ARTECH.
În octombrie, s-a lansat o nouă promoție a Programului de formare și dezvoltare profesională în protejarea și reabilitarea patrimoniului construit, organizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, la care s-au înscris 30 de cursanți. Programul de învățământ postuniversitar se concentrează pe formarea de profesioniști în domeniul protecției patrimoniului din țară.
În acest an am organizat din nou activitățile noastre de Zilele Patrimoniului pentru Copii. În decursul activităților interactive programate, copiii au avut ocazia să descopere istoria familiei Bánffy precum și a castelului lor din Bonțida, iar în cadrul atelierului de dans renascentist au avut ocazia să exploreze viața tinerilor din curțile nobiliare de epocă. Programul s-a încheiat cu activități de desen și creație manuală.
În acest an s-a lansat proiectul internațional SOS Heritage, cofinanțat din Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în colaborare cu parteneri din Italia, Serbia și Austria. Activitățile proiectului au în vedere trei obiective bine-definite: 1. descoperirea, diseminarea și testarea unor exemple de bună practică privind digitalizarea patrimoniului cultural și diseminarea conținutului digital aferent; 2. dezvoltarea unei aplicații web care să ajute la evaluarea riscurilor asupra imobilelor și colecțiilor de patrimoniu, precum și la diminuarea acestor riscuri; 3. dezvoltarea unui curs online cu scopul conștientizării riscurilor asupra patrimoniului cultural și al gestiunii corecte a acestuia.
Proiectul nostru ARTECH, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă, s-a încheiat în decembrie 2022. Activitățile principale ale proiectului au constat în organizarea unor tabere internaționale de creație artistică (rezidențe artistice) în Spania, Albania și România, precum și workshop-uri online pentru creșterea capacității managerilor culturali. Operele și instalațiile artistice create în cadrul taberelor au stat la baza unei expoziții itinerante care a fost prezentată în Madrid, Szeged, Berlin și Strasbourg, fiind admirată de publicul larg.
Activitățile noastre anuale au fost sprijinite de Fondul „Bethlen Gábor” din Ungaria.