Transylvania Trust

Raport despre tabăra de specializare în reabilitarea patrimoniului construit la Castelul Bánffy de la Bonțida

În vara anului 2024 Fundația Transylvania Trust, responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy de la Bonțida, a organizat două programe de specializare în reabilitarea patrimoniului construit la castel. Cel de-al doilea modul a avut loc între 18 și 31 august.

Tabăra de specializare s-a adresat studenților universitari (arhitecți, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă etc.) și profesioniștilor din industria construcțiilor, dar am primit cu plăcere și participanți din alte domenii. La cel de-al doilea modul al programului de specializare, am primit 25 de participanți din cinci țări diferite (România, Ungaria, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii).

Pe parcursul taberei, participanții au avut ocazia să participe la două ateliere conduse de instructori practici experimentați. Instruirea practică a fost precedată de prelegeri teoretice susținute de profesori din țară și străinătate.

Prima zi a taberei de specializare a fost dedicată în întregime prelegerilor teoretice, în cadrul căreia participanții au aflat despre programele de specializare care au loc la castel de peste două decenii, despre istoria și evoluția arhitecturală a castelului, și au ascultat diverse prelegeri pe tema protecției patrimoniului cultural (principii de protecție și restaurare a patrimoniului, aspecte tehnice, arheologice, urbanistice și de inginerie). Ca introducere, Edit Marczika-Gyöngyösi, directorul executiv al Fundației Transylvania Trust, a prezentat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care funcționează în Castelul Bánffy de aproximativ două decenii. Apoi, arheologul Zsolt Csók a prezentat rolul arheologiei în managementul patrimoniului construit, iar arhitecta Nicole Sutton a susținut o prezentare despre utilizarea varului și a altor materiale de construcții istorice, precum și privind importanța intervenției minime și a întreținerii continue, a compatibilității tehnicilor și materialelor de construcție și semnificația meșteșugurilor tradiționale. După-amiaza, istoricul de artă Zsuzsanna Eke a parcurs scurta istorie a Castelului Bánffy, completată de un tur ghidat în jurul castelului. Ziua a fost încheiată cu prezentarea arhitectului Endre Ványolós despre intervențiile contemporane în proiectarea urbanistică și amenajarea spațiilor publice în medii de patrimoniu. Ultima prezentare a fost susținută de doamna inginer Dorottya Makay despre intervenții structurale, ilustrată cu studii de caz.

În restul zilelor taberei, în afară de instructajul comun privind sănătatea și securitatea la muncă de la începutul celei de-a doua zile, participanții au beneficiat de formare practică în diversele ateliere, unde au învățat despre zidărie, restaurarea bolților și tehnici de decorație parietală (fresco, secco, sgraffito, stucco marmorino), precum și despre tâmplăria tradițională și restaurarea mobilierului vechi. Implementarea practică a restaurării patrimoniului a fost introdusă de șeful de șantier Márton Bikfalvi și echipa lui.

În atelierul de zidărie, participanții s-au familiarizat mai întâi cu uneltele și materialele utilizate în timpul taberei, în special cu caracteristicile mortarului pe bază de var necesar pentru lucrările de restaurare ale castelului. Apoi, au lucrat în grupuri mai mici în mai multe locații ale castelului, în mod rotativ, ca fiecare participant să aibă oportunitatea de a încerca toate tehnicile predate: unii au lucrat la șpaleții ferestrelor din clădirea de poartă și corpul arcuit adosat acestuia, astfel învățând tehnici de zidărie; alții au participat la consolidarea bazei pereților grajdului, însușind tehnicile de consolidare a zidăriei; celelalte grupe mutându-se în interiorul grajdului: un grup tencuia pereții interiori ai clădirii de grajd, exersând tehnica tencuirii, iar celălalt grup a lucrat la reconstrucția unei calote boeme în grajd, învățând atât teoria, cât și aspectele practice ale reconstrucției de boltă. În plus, fiecare participant a avut la dispoziție două zile pentru a stăpâni diverse tehnici de decorație parietală (fresco, secco, sgraffito, stucco marmorino). În atelierul de tâmplărie tradițională și restaurare a mobilierului, participanții au lucrat împreună. Mai întâi s-au familiarizat cu uneltele și instrumentele specifice meșteșugului, au învățat despre materialul lemnos și îmbinările tipice utilizate în tâmplărie, iar apoi, pas cu pas, au restaurat o piesă de mobilier realizată cu tehnici tradiționale.

Ca parte a taberei, studenții au participat și la o excursie de studiu. Prima lor oprire a fost la Rimetea, un sat din jud. Alba cunoscut pentru arhitectura sa vernaculară superbă, unde studenții au putut admira casele tradiționale și au vizitat muzeul etnografic local și biserica unitariană. Apoi, au călătorit la Sic, jud. Cluj, unde au vizitat biserica reformată și s-au familiarizat cu tradițiile populare ale satului, urmată de o plimbare în stufărișul de la Sic.

La sfârșitul taberei de specializare, participanții au fost evaluați pe baza unui examen scris, iar cei care au îndeplinit criteriile necesare, au primit câte un certificat de participare ca recunoaștere a încheierii cu succes a programului. De asemenea, studenții au vizitat atelierele, pentru a prezenta celorlalți participanți lucrările realizate în decursul celor două săptămâni.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și The King’s Foundation, precum și de Fondul Cultural Național al Ungariei.