Raportul de activitate a Fundației Transilvania Trust pentru anul 2024
Fundația noastră se ocupă de restaurarea și utilizarea Castelului Bánffy din Bonțida începând din anul 2000, timp în care s-a realizat renovarea parțială a mai multor clădiri ale ansamblului. Anul trecut am lansat două proiecte ample de restaurare pentru salvarea și utilizarea ca atelier educațional a fostei remize de trăsuri, precum și pentru restaurarea clădirii fostelor grajduri. În 2024, după consolidarea structurală, s-a realizat renovarea completă și mobilarea remizei de trăsuri, începându-se inclusiv lucrările la clădirea grajdului.
De 23 de ani organizăm Programe de specializare în reabilitarea patrimoniului construit la Castelul Bánffy din Bonțida, scopul principal fiind combaterea lipsei de specialiști în domeniul protejării monumentelor istorice. Până în prezent am primit peste 3000 de participanți din 32 de țări.
Taberele interdisciplinare de două săptămâni își propun să conserve, să utilizeze și să transmită cunoștințele despre meșteșugurile tradiționale din domeniul construcțiilor. Anul acesta, am organizat în total trei programe de specializare la Castelul Bánffy: primul în aprilie, iar al doilea și al treilea în august.
Prima tabără, din primăvară, a fost organizată pentru muncitori calificați din domeniul construcțiilor care doresc să se angajeze în domeniul restaurării monumentelor istorice. Pentru această tabără, accentul s-a pus în principal pe instruirea practică, mai precis pe restaurarea bolților. Activitățile au fost conduse de patru traineri practici cu experiență vastă în domeniu.
Taberele din august s-au adresat mai ales studenților universitari (arhitecți, ingineri constructori, arhitecți peisagiști, arheologi, istorici de artă etc.) și profesioniștilor din industria construcțiilor, dar am primit cu plăcere și participanți din alte domenii. În cadrul taberelor de vară, participanții au putut alege dintre patru ateliere practice: zidărie, pietrărie, tâmplărie și tencuieli decorative.
În toamnă, am lansat pagina de web a programului de specializare, unde viitorii participanți pot citi informații utile despre program și atelierele noastre, pot urmări apelurile noastre și se pot preînregistra pentru viitoarele tabere, iar participanții din anii precedenți pot face o incursiune în trecut cu ajutorul fotografiilor din arhivă sau pot accesa materialele programului de specializare.
Un alt program de anvergură, derulat de Fundația noastră începând din 1996, este Programul de protecție a patrimoniului Rimetea, datorită căruia micul satul izolat s-a transformat în una dintre bijuteriile arhitecturale ale Transilvaniei și o destinație de prim rang pentru turismul cultural.
În această toamnă, am lansat noua promoție a Programului de formare și dezvoltare profesională în protejarea și reabilitarea patrimoniului construit (denumire veche: Învățământ postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit), pe care îl organizăm în cooperare cu Universitatea Babeș-Bolyai începând din 1998 și care are în prezent 35 de cursanți. Următoarea perioadă de înscriere pentru programul postuniversitar de doi ani va fi în 2026.
În acest an, am organizat din nou la Castelul Bánffy de la Bonțida programe de câte o zi destinate publicului larg: în primăvară o zi a porților deschise, iar în toamnă Ziua Bánffy, oferind vizite ghidate în limbile română și maghiară, împreună cu o gamă variată de activități pentru copii și programe culturale.
Pentru al treilea an consecutiv, am organizat o tabără de vară pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, având ca scop conștientizarea importanței conservării patrimoniului nostru construit. Tabăra din iunie, intitulată Patrimoniul sub lupă, a inclus activități de dezvoltare a abilităților, cum ar fi echitația, matematica jucăușă, drumeții, programe de cunoaștere și explorare a naturii, animație stop-motion, dans renascentist, vânătoare de comori, tir cu arcul și scrimă. Aceste activități au permis copiilor să-și aprofundeze cunoștințele despre istoria castelului, având în același timp posibilitatea de a se bucura liber de mediul istoric în care se aflau.
În lunile aprilie și octombrie, am organizat din nou programe de tip Ziua Patrimoniului pentru Copii, folosind metode educaționale non-formale pentru a familiariza elevii participanți cu patrimoniul cultural. Vizitele ghidate interactive, atelierele de cultura saloanelor și de dans renascentist, precum și vânătorile de comori, i-au învățat pe copii despre viața în castel și despre importanța conservării și utilizării clădirilor istorice. În acest an, am primit la castel mai mult de 280 de școlari.
În acest an, am implementat trei noi workshop-uri de formare tematice:
- în martie, am invitat studenții universitari și tinerii profesioniști interesați să afle mai mult despre ghidajul turistic și prezentarea patrimoniului construit la workshop-ul intitulat Patrimoniul (construit): cum poate deveni o experiență inedită. Unele dintre tematicile abordate au fost incluse într-o publicație conexă realizată în limbile română și maghiară, disponibilă pe pagina noastră de web.
- în mai, am organizat un workshop de formare privind Patrimoniul construit și natural în educația non-formală, prin metode STEAM pentru profesori și organizatori de activități pentru copii. Ca o completare a programului, am publicat pe această temă un set de instrumente pedagogice online care poate fi descărcat de pe pagina noastră de web.
- în noiembrie, am organizat un workshop de trei zile intitulat EcoArt Workshop – dialog interdisciplinar, incluziv, inovator, parte a proiectului nostru CO-Vision susținut de Programul Europa Creativă. Operele create în cadrul atelierului pe tema legăturii dintre artă și patrimoniu natural pot fi văzute aici.
În octombrie a apărut publicația „Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist din România”, care urmărește soarta castelului în deceniile represiunii comuniste pe baza corespondenței dintre Consiliile Regionale Cluj și Gherla și Direcția Monumentelor Istorice. Prezentarea publicației a avut loc în data de 24 octombrie la Casa Libertății Religioase din Cluj-Napoca, cu participarea autoarei Ioana Rus-Cacovean, istoric de artă, a arhitectului Virgil Pop, secretar al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Transilvania Vest, și a lui Zsolt Fazekas, pastor al Bisericii Reformate din Bonțida în perioada 1991-1996. Discuția a fost moderată de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust, care s-a angajat să salveze și să restaureze castelul. În decembrie am finalizat și varianta trilingvă (română, maghiară, engleză) a publicației, cu titlul: „Soarta Castelului Bánffy din Bonțida în timpul regimului comunist din România”.
Anul acesta am finalizat proiectul SOS Heritage, finanțat prin Programul Europa Creativă și implementat de un parteneriat internațional (Austria, Italia, România și Serbia). În cadrul proiectului, am realizat digitizarea pieselor încă existente ale galeriei de statui baroce reprezentând figuri mitologice care împodobeau odinioară axele centrale ale curții de onoare și clădirii principale a Castelului Bánffy, și am creat expoziția permanentă digitală Statuile pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțida, care a fost instalată în fosta capelă, reorganizată în acest an pentru a găzdui expoziția Lost&Found Lapidarium.
Funcționarea Fundației a fost susținută de Fondul „Bethlen Gábor” din Ungaria.