Transylvania Trust

Arte, Redescoperire, Tradiţii, Eclectic, Contemporan, ARTEC, 2015-2017

Proiectul internațional ARTEC a fost coordonat de Fundația Transilvania Trust, perioada de desfășurare: 1 noiembrie 2015 și 31 octombrie 2017. Proiectul a fost co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă, Subprogramul Cultura.

Partenerii proiectului:

Association des Centres Culturels de Rencontre – ACCR, Paris, Franța
Muzeul Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, România
Uniunea Artiştilor Gravori și Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria
Diputación Provincial de Teruel, Teruel, Spania/td>

Circulaţia transnaţională a operelor culturale şi creative, combinată cu mobilitatea culturală a creatorilor, interpreţilor şi artiştilor, are o capacitate incomensurabilă de a promova înţelegerea culturală şi diversitatea în Uniunea Europeană. Prin folosirea istoriei Castelului Bánffy din Bonțida şi a activității de restaurare care a fost şi va fi desfăşurată în continuare aici ca inspiraţie pentru dezvoltarea culturală şi artistică, respectiv pentru interacţiunea directă dintre artă, competenţe meşteşugăreşti, restaurare arhitecturală şi teatru, se creează o fuziune unică a artei şi meşteşugului, respectiv se oferă posibilitatea conlucrării dintre artişti și meşteşugari.

Patrimoniul construit, ca parte a identităţii unei Europe diverse, duce lipsă adesea de metodele creative de interpretare şi punere în valoare. Un Centru de Arte şi Meserii, înfiinţat într-o locaţie importantă la nivel european, aduce laolaltă vechiul şi noul, creativul şi tradiţionalul, modernismul şi conservatorismul într-un mod creativ, care facilitează abordarea unor subiecte artistice noi şi nevoia de conservare şi punere în valoare a patrimoniului, atât cel construit, cât şi cel imaterial.

OBIECTIVE

  • folosirea creativităţii şi artei ca un instrument eficient pentru păstrarea şi consolidarea identităţii europene reprezentată de patrimoniul propriu
  • redescoperirea subiectelor şi modalităţilor de expresie artistică tradiţionale ca sursă de inspiraţie pentru artişti şi creatori tineri din medii multiculturale
  • folosirea tehnologiilor noi în designul şi amenajarea zonelor de patrimoniu, punând accent pe introducerea tradiţiilor într-un context cultural modern

ACTIVITĂŢI
Activităţile proiectului, care conţin şi activităţi de management, sunt următoarele:

  • Înfiinţarea Centrului de Arte şi Meserii (Arts and Crafts Centre – ACC) la Castelul Bánffy din Bonţida
  • Concurs internaţional Waiting for Revival pentru reinterpretarea spaţiului ce găzduieşte Centrul şi selectarea participanţilor din toate ţările participante la proiect.
    Realizarea Centrului de Arte și Meserii. Centrul înființat la Castelul din Bonțida cuprinde o sală multifuncţională, un spaţiu de expoziţie şi ateliere, precum și un spațiu exterior pentru destindere și joacă.

„Arts and Crafts Centre in action” – funcționarea Centrului de Arte și Meserii

  1. „Artists and craftsmen in residence” – ateliere de creație pentru artiști și meșteșugari. Artişti tineri, aflaţi la începutul carierei lor, cât şi artişti cu o experienţă vastă, cooperează cu meșteșugari la dezvoltarea unor creaţii artistice noi, ca parte a acţiunii internaţionale a Centrului.
  2. Alte evenimente
    • Ziua Patrimoniului pentru Copii în Spania și România
    • Ziua porţilor deschise în Ungaria și România
    • atelier profesional pentru a pune în valoare capacităţile de dezvoltare a relaţiilor profesionale ale tinerilor artişti
    • Inaugurarea Centrului de Arte şi Meserii. Zilele Patrimoniului European – Metamorphoses Bánffy
    • Castellarte (Târg de artă la Castel) organizat la Centru începând din 2017, destinat artiştilor tineri aflaţi la începutul carierei lor, pentru a-i oferi oportunitatea să facă cunoştinţă cu alţi artişti și cu susținători ai artelor, respectiv să-şi vândă lucrările.

Cooperare culturală internaţională

    • Înființarea și activitățile Centrului de Arte și Meserii sunt documentate de expoziţii itinerante care sunt prezentate în diferite țări europene, urmând în final să fie expuse în Centrul de Arte și Meserii.

Diseminare, valorificarea rezultatelor
Această activitate constă în principal în asigurarea vizibilităţii rezultatelor proiectului, împreună cu asigurarea promovării artiştilor şi meşteşugarilor implicaţi, pentru continuarea activităţii acestora la nivel european.

https://projectartec.wordpress.com/

Finanțator: Uniunea Europeană, Programul Europa Creativă